Natuursteen

TZB kan in samenwerking met Natuursteen Holland natuursteen inkopen voor onze klanten. In onze kasten vindt u o.a. Jadisch leisteen, Laperto, Graniet, getrommeld marmer, Noorse leisteen, Black slate, enz…
In samenwerking met een gecertificeerd natuursteen verwerker kunnen wij u een unieke natuursteen aanbieden: Rosa Sarci Antico. TZB heeft ruime ervaring in het verwerken van natuursteen en is trots op deze bijzonder mooie tegel.

Voor het verwerken van natuursteen zult u rekening moeten houden met bijzondere facetten van het tegelwerk. Voor advies en informatie kunt u ons e-mailen, bellen, of brengt u een bezoek aan onze showroom.

 

Oud Hollandse tegels
In de showroom is er een opstelling geplaatst met een oud-Hollandse ambiance. Creatieve muurschilderingen, een antieke houtkachel en waterpomp omringen de tegelkasten. Dit moet u gezien hebben.

 

Meer over tegels

Een wandtegel wordt geperst uit een combinatie van kleisoorten, die bij uitstek geschikt zijn om te bakken. Van oudsher werden vooral rode kleisoorten gebruikt voor de tegelproductie. Later werden ook tegels met 'witte scherf' '(uit witte klei) geproduceerd. De 'rode scherf' en 'witte scherf' doen in kwaliteit niet voor elkaar onder. Wel is het zo, dat donkere tinten iets beter uitkomen op de tegels gebakken uit rode klei, omdat het glazuur zich hier beter aan hecht.

Het belangrijkste karakteristiek van de wandtegel is de decoratieve waarde. Door met één of meerdere glazuurlagen te werken, kunnen prachtige decors worden gecreëerd. Wel heeft de wandtegel een lagere hardheid dan bijvoorbeeld een vloertegel of een porcelanato. De tegel is kwetsbaar en kan maar moeilijk tegen een stootje. Ondanks dat, komt het voor dat een wandtegel toch als vloertegel wordt verwerkt.

Door de grote verscheidenheid is de uiteindelijke keuze van de juiste wandtegel toch vaak een kwestie van wikken en wegen.U moet rekening houden met de afmeting, de lichtinval en het gebruik van de ruimte die betegeld moet worden. Van groot belang is natuurlijk welk budget u tot uw beschikking heeft en niet te vergeten uw persoonlijke smaak. Tenslotte kan een bepaald tegelpatroon accenten versterken of juist verzwakken en zodoende van grote invloed zijn op uw tegelkeuze.

Ziet u door de bomen het bos niet meer, dan kunt u altijd bij ons terecht voor een deskundig advies. Met onze ervaring wijzen wij al jaren mensen de juiste weg.

Evenals de wandtegel wordt de vloertegel uit kleisoorten geperst. Daarna volgt een drogingsproces dat leidt tot het uiteindelijke bakken. Bij de vloertegel kan onderscheid worden gemaakt in twee soorten: De ongeglazuurde en de geglazuurde vloertegel. De ongeglazuurde vloertegel (zoals Porcellenato) kenmerkt zich vooral door zijn hardheid en ongevoeligheid voor vocht. Onder het item terrastegel wordt deze tegel meer uitgebreid besproken.

Bij de meer gebruikte, geglazuurde vloertegel wordt de kleimassa en het glazuur samen, in één keer gebakken (monocottura). Op die manier verkrijgt men een harde tegel van goede kwaliteit. Door gebruik van glazuur zijn de mogelijkheden voor kleur en tekening van de tegel legio. Bovendien is de vloertegel relatief voordelig (t.o.v. de wandtegel), doordat hij maar eenmaal gebakken hoeft te worden.

Ook bestaan er tussen vloertegels onderling weer grote verschillen. De ene vloertegel is toch weer harder dan de andere. De hardheid van de tegel of liever van de glazuurlaag, wordt aangegeven door middel van Klassen. Een Klasse I tegel is een relatief kwetsbare tegel. Deze tegel moet liefst blootsvoets belopen worden en kan niet goed tegen vallende voorwerpen. Vooral in badkamers wordt de Klasse I tegel vaak gebruikt, omdat het daar meer om kleur en decor gaat dan om hardheid.

Bij het oplopen van de Klassen, neemt de hardheid en de slijtweerstand van de tegel toe. Er worden in totaal vijf Klassen onderscheiden. De hard geglazuurde Klasse V tegels hebben de hoogste slijtweerstand en zijn uitermate geschikt voor 'zwaar gebruik' in drukbelopen en eventueel natte ruimten. Door de lage vochtopname zijn deze tegels ook geschikt als terrastegel

De slijtvastheid is één criterium waarop een tegel beoordeeld kan worden, maar is zeker niet het enige. Naast differentiatie in slijtvastheid, bestaat er ook verschil in het oppervlak van de tegel. Voor badkamergebruik verdient het bijvoorbeeld voorkeur een tegel te kiezen met een stroef oppervlak om uitglijden tegen te gaan. In de keuken is het weer belangrijk dat de tegel bestand is tegen chemicaliën, vetten en zuren. In de woonkamer vormen structuur, kleur en uitstraling van het oppervlak de belangrijkste factor.

Bij de keuze van een vloertegel is het dus van belang om helder voor ogen te hebben waar de tegel voor gebruikt gaat worden. Dan wordt kiezen een stuk gemakkelijker.